تاریخ کاشت
در کشت پائیزه کلزا،تاریخ کشت از اهمیت ویژه ای برخوردار است.در کلزا تاریخ کشت بهینه با وضع جغرافیایی منطقه ارتباط مستقیم دارد. در کلزای پائیزه زمان کاشت باید طوری انتخاب شود که رشد کافی را در پائیز تاُمین کند. تا گیاه با خطر سرما و حمله آفات در زمستان مواجه نشود. و بتواند گل آذین کامل تشکیل دهد.
ولی میزان رشد کلزا در پائیز نباید به حدی باشد که نقطه رویش در معرض خطر سرمازدگی قرار گیرد. کلزا در مرحله 8-6 برگی حداکثر متفاوت به سرما را دارد و بدون پوشش برف سرمای ناگهانی 15 درجه سانتی گراد زیر صفر را تحمل می کند. تاریخ های کاشت زیر برای مناطق مختلف توصیه می شود.
_ مناطق سردسیر (آذربایجان) 20-15 شهریور
_ غرب کشور30-15 شهریور
_ مناطق سواحل خزر (گرگان و مازندران) 15 مهر تا 15 آبان
_ مناطق گرمسیر اوایل آبان تا اوایل آذر
روش کاشت کلزا
کلزا را به دو روش دستپاش و مکانیزه میکارند. در کشت دستپاش به میزان بذر بیشتری نیاز خواهد بود. در این روش ، بستر بذر باید کاملا صاف شود و پس از پخش بذر ، یک دیسک یا غلطک بسیار سبک زده شود تا تماس کافی بین بذر و خاک ایجاد گردد. آبیاری باید با دقت زیاد انجام شود تا از شسته شدن بذر و عدم یکنواختی در بستر مزرعه جلوگیری گردد.
در روش کشت مکانیزه هم میتوان با خطی کار غلات و هم بذرکار پنوماتیک ، عمل کاشت را انجام داد. در هنگام استفاده از بذرکار غلات باید تنظیم دستگاه را با توجه به عمق مناسب کاشت و میزان بذر مطلوب تغییر دارد. این عمل کمی مشکل است زیرا که بذر کلزا نسبت به بذر غلات ریزتر بوده و عمق کاشت آن سطحیتر میباشد. همچنین میتوان از موزع مخصوص کلزا و تثبیت کننده عمق در این دستگاهها استفاده نمود.
از آنجایی که شرایط فیزیکی خاک در همه مناطق کشور مناسب نبوده و تمامی
بذور کلزای کشت شده قادر به سبز شدن نمیباشند، بنابراین استفاده از دستگاه
پنوماتیک بجز در مناطق خاص کشور توصیه نمیشود. در هر روش کاشت ،
استفاده از لولر قبل از کاشت از اهمیت ویژهای برخوردار است و عامل مهمی در
سبز یکنواخت و آرایش مناسب بوتهها میباشد
کاشت کلزا
کاشت کلزا هم به صورت ردیفی و هم دستپاش صورت می گیرد. میزان بذر مصرفی در روش کاشت ردیفی 8-6 کیلو گرم در هکتار و در روش دستپاش 12-10 کیلو در هکتار می باشد. کاشت به صورت ردیفی با استفاده از ادوات کاشت موجود در منطقه نظیر بذر کارهای پنوماتیک و انواع ردیف کارهای غلات انجام می گیرد که باید در تنظیم آن دقت کافی صورت گیرد.
عمق کاشت معمولا" بین 2-1 سانتی متر می باشد که بسته به نوع رقم، خاک و اقلیم متفاوت است. فواصل خطوط کاشت بین 40-30 سانتی متر و فواصل بوته روی خط 4-3 سانتی متر در نظر گرفته می شود. تراکم مطلوب 80-70 بوته در متر مربع می باشد.
آبیاری
کمبود آب اثرسویی برعملکرد کلزا می گذارد. حساس ترین زمان برای آبیاری
مرحله گلدهی و اوایل غلاف بندی می باشدو کمبود آب در این مرحله موجب
کاهش فوق العاده تعداد غلاف، دانه بندی، کوچک ماندن دانه ها و کاهش
روغن می شود. در بیشتر مناطق 3-2 نوبت آبیاری در پائیز و 3-2 نوبت
آبیاری بهاره (مرحله شروع رشددربهار، مرحله گلدهی، مرحله تشکیل غلاف)
مورد نیاز است که بستگی به شرایط محیطی، میزان نزولات، حرارت محیط و
تبخیر دارد