بطور کلی محصول نیشکر به دو روش سوخته وسبز برداشت میشود .
در روش برداشت نی سوخته ،مزرعه را چند ساعت قبل از برداشت آتش میزنند.
که این کار چندین فایده دارد ...
اولا:کار نی بری در برداشت دستی و یا کار با ماشین در برداشت مکانیزه اسان می شود
دوما :راندمان آسیاب های کارخانه زیادتر شده ،به علت کاهش تفاله ،عصاره گیری راحت تر و آفت شربت کاهش می یابد .
مزایا و معایب برداشت نی سبز :
الف ) مزایا :
رفع آلودگی
هزینه ی کمتر برای علفکش ها
حفظ بهتر رطوبت خاک
نگهداری کربن ،ازت و گوگرد ...
ب ) معایب
کاهش راندمان و سرعت ماشین
افزایش ضایعات
ایجاد محیط مناسب برای امراض قارچی
ازدیاد هزینه برداشت ...
باگاس:
پس از آنکه قند با عصاره ( شیرخام) موجود در ساقه نیشکر در کارخانه استخراج گردید، باقیمانده مواد سلولزی ساقه آن باگاس یا تفاله نام دارد که یکی از فراورده های فرعی و با اهمیت نیشکر می باشد و از آن بطور مستقیم و یا غیر مستقیم مواد و عناصری مانند سنگ فندک، فیبر، خمیر کاغذ برای تولید کاغذ در کارخانجات کاغذ سازی و مقوا سازی، تخته، مواد پلاستیکی، سیمان باگاس، صابون و غیره تهیه گردیده و یا به عنوان سوخت کوره های بخار مولد برق کارخانه نیشکر مصرف می شود. ب
ماده دیگری ک از باگاس گرفته میشود فورفورال است فورفورال ماده ای ،روغنی ،بی رنگ و خوشبو است .وعمدتا به منظور تولید نایلون اس اس به کار می رود .
1- ساکاروز حدودا 32تا 36 درصد
2 – گلوگز و فروکتوز 20 تا 30 درصد
3- آب 20 درصد
مقدار متوسط عملکرد نیشکر در ایران بین 100 تا 120 تن در هکتار نوسان دارد که مقدار شکر سفید حاصله در هکتار حدود 9 تا 10 تن می باشد. در سالهای اول بهره برداری مقدار محصول در ایران حدود 170 تن و در سالهای آخر حدود 90 تن خواهد شد.
رابطه میزان ساکارز و شرایط اقلیمی :
مطالعات نشان داده اند که میزان ساکارز نیشکر از زمان برداشت تحت تاثیر عوامل مختلف اقلیمی نظیر ،بارندگی ،رطوبت ،تشعشات آفتاب ،درجه حرارت وطول روز قرار دارد .
شاو در سال 1954 ذکر کردند که کیفیت ساکارز نیشکر در عرض جغرافیایی 18 درجه شمالی و 18 درجه ی جنوبی بالاترین حد خود را دارد .