خفتگی بذر( خواب بذر)
دانه های گندمی که تازه برداشت شده اند، ممکن است در صورتی که بی درنگ جهت کشت مورد استفاده قرار می گیرند، رویش در آنها صورت نگیرد و یا به سختی صورت پذیرد
و اما در مواقعی که شرایط رویش بسیار نامناسب باشد، گفته می شود که بذر وارد مرحله خفتگی شده است. در شرایط معمولی مدت خفتگی بذر از چند ساعت، چند روز تا چند هفته به طول می انجامد. عواملی که باعث خفتگی بذر می گردند کمتر توسط متخصصین مورد مطالعه قرار گرفته است، ولی می توان از خصوصیات فیزیولوژی، بیوشیمی و آناتومی رویان، ساختمان آناتومی پوسته بذر و کلئوریز، نفوذ پذیری پوسته بذر از آب، اکسیژن و CO2 و وجود بعضی مواد باز دارنده در جنین و همچنین فشار هوا نام برد.
رنگ دانه نیز اهمیت بسیار مهمی دارند؛ در ارقام دانه سفید خفتگی بذر دیده نمی شود و یا اینکه بسیار کوتاه می باشد، در صورتی که در ارقام دانه قرمز مدت خفتگی بذر بسیار طولانی است ( در هر دو رقم استثناء وجود دارد ). شرایط محیطی نیز بر روی مدت خفتگی بذر موثر است مثلا هوای گرم و خشک در مرحله رسیدن و برداشت باعث کوتاه شدن مدت خفتگی بذر می گردد. در بعضی ارقام گندم خفتگی بذر اصلا دیده نمی شود، یعنی هیچ گونه مقاومتی نسبت به رویش ندارند. در صورتی که اگر گرما و رطوبت بالا باشد، دانه ها حتی در سنبله جوانه می زنند. در شرایط یاد شده مقاومت نسبت به رویش یا جوانه زدن، کیفیت مطلوبی است و به همین جهت خفتگی بذر اهمیت بسیار مهمی در نقاط مرطوب با بارندگی مداوم در مرحله برداشت دارد.